Graudaugu regulēšana, vējauza, rudzusmilga

Jaunumi

Graudaugu regulēšana ir pirmais solis aizsardzībai pret veldri.

Augu augšanas regulatori (AAR) ir sintētiski savienojumi, kuriem piemīt hormonālā aktivitāte, kas labvēlīgi ietekmē augu augšanu un attīstību. AAR ir paredzēti graudaugu audzēšanas sistēmām, lai ražotu īsākus (2-15cm), biezākus un spēcīgākus stiebrus, kas samazina veldrēšanos. Augu augšanas regulatori aizkavē auga novecošanos, pagarina fizioloģisko aktivitāti, jo lapās palielinās hlorofila, olbaltumvielu un karotinoīdu daudzums. Apsmidzinot augus ar augšanas regulatoriem, augi patērē mazāk ūdeni, palēninās to novecošanās process un palielinās izturība pret apkārtējās vides stresu.

Pilnībā atsākoties veģetācijai, jāpievērš uzmanība augu augšanas regulatoru lietošanai un nezāļu ierobežošanai.

Katru gadu graudaugos veldres radītie zaudējumi Eiropas zemniekiem sastāda 400 miljoni eiro , puse no šiem zaudējumiem rodas zemas ražas dēļ, otra puse - no zemas graudu kvalitātes. Augu augšanas regulatori jālieto, ja audzējat augstražīgas šķirnes, esat izvēlējušies augumā garas šķirnes vai jūsu sējums ir sabiezināts.

Augu augšanas regulatori aktivizē sakņu augšanu, pielietojot to pirmajā (AS 25-29) smidzināšanas reizē, tas veicina ātrāku barības vielu uzņemšanu. Šajā periodā ir jāņem vērā temperatūra, gan āra, gan arī ūdens temperatūra, jo daudzi augu augšanas regulatori aukstās temperatūrās nestrādā vai nenostrādā pilnvērtīgi.

Moddus Start DC formulācija ne tikai vienmērīgāk pārklāj auga lapu un ļauj efektīvi izmantot formulāciju pie zemām temperatūrām (sākot jau no + 5 0C), bet tai pat laikā nodrošina ātru iekļūšanu augā caur vaska slāni. Augu augšanas regulatori uzlabo augu fizioloģiskās īpašības un pastiprina kultūraugu cerošanu un lapu augšanu. Visi regulatori tiek uzņemti ar auga zaļajām daļām (lapām un dzinumiem) un nogādāts uz augšanas punktiem, kur iedarbojas uz augšanas hormona giberelīna biosintēzi. Vēlākā attīstības stadijā (AS 30-39) jau nepieciešams otrs regulators, lai stiprinātu stiebru, lai samazinātu stiebra starpmezglu posmus – garumu un stiprinātu stiebra sieniņas. Augu augšanas regulatori ir uzticams risinājums, lai pasargātu kultūraugus no veldrēšanās.

      

Augu augšanas regulatorus var lietot maisījumā ar citiem augu augšanas regulatoriem, herbicīdiem, fungicīdiem, insekticīdiem un mēslošanas līdzekļiem.