Novērojumi uz Latvijas laukiem

Aktualitātes uz lauka

Piektdien agronomi izvērtēja situāciju Kurzemes reģionā - Brocēnu, Saldus un Jaunpils novados.

Ziemas kvieši


Attēlā redzama Syngenta ziemas kviešu agrīnā šķirne Tarso. Lauks ir tīrs no nezālēm, rudenī tika izvēlēts herbicīds Legacy 500. Syngenta ieteikums, ja atļauj laikapstākļi, tad veikt rudens herbicīda miglojumu. Tādējādi pavasarī nebūs jādomā kā tikt uz lauka (ja ir mitrs), lai izmiglotu nezāles, kuras atņem barības vielas augam.


Rudenī gana labi cerojuši, vidēji 3 stiebri. Pārgriežot stiebru redzams, ka pirmais mezgls ir pakāpies kādus 0,5cm. Tas nozīmē, ka ir jāsāk domāt par augu augšanas regulatora lietošanu.

Vasaras mieži


Pa ceļam manījām interesantu lauku - pēc ražas novākšanas kultivētā laukā bija sadīguši un krietni sacerojuši vasaras mieži.


Pa ceļam manījām interesantu lauku - pēc ražas novākšanas kultivētā laukā bija sadīguši un krietni sacerojuši vasaras mieži.

Ziemas rapsis


Saimnieks telefona sarunā minēja, ka rudenī manījis rapsī lāčauzu. Mums bija interese lūkot vai  ziemas rapsī ir lāčauza. Vai izdevās ieraudzīt? Protams!


Pēc ilgas meklēšanas lāčauzu izdevās atrast. Domas virzās uz Sterilo lāčauzu. Lai ierobežotu Sterilo lāčauzu, kā arī citas viendīgļlapju nezāles un labību sārņaugus, Syngenta iesaka lietot graminicīdu Zetrola 1 - 1,5 l/ha (lāčauzai un vārpatai).


Ziemas rapša bilde, kas uzņemta rudenī - vienā laukā likti divi dažādi herbicīdi. Priekšplānā un kreisajā pusē - augsnes herbicīds Brasan deva 2 l/ha, savukārt labajā pusē cits plaši pielietots herbicīds, jau pēc rapša sadīgšanas.


Tas pats lauks, kurš bija fotografēts iepriekšējā bildē - šī bilde uzņemta 20.martā.


Būtiska atšķirība redzama tieši tur, kur lietoti herbicīdi. Kreisajā pusē tīrs, bet labajā pusē – nezāļu tepiķis.


Izvērtējam herbicīda ietekmi uz nezālēm un kā tas redzams augu attīstībā. Pēc apstrādes ar Brasan deva 2 l/ha, augi ir izauguši lielāki un spēcīgāki, bet tur, kur lietots cits herbicīds, augi ir mazāki.

Ziemas mieži


Ziemas miežu lauks. Skaists.


Pamatīgs nezāļu spektrs. Gan divdīgļlapju, gan viendīgļlapju - parastā rudzusmilga un maura skarene. Syngenta ieteikums parastajai rudzusmilgai - no graudaugu AS 12 - 39 lietot herbicīdu Axial deva 0,8 - 1 l/ha.


Ražas potenciāls liels - 4 līdz 6 stiebri no viena auga.


Ziemas miežiem AS 29/30.