Novērojumi uz Latvijas laukiem

Aktualitātes uz lauka

Šodien agronomi turpināja apskatīt laukus Zemgales reģionā, Jelgavas novadā.

Ziemas rapsis


Ziemas rapšu stublājs stiepjas garumā. Attēlā Syngenta agrīnā hibrīda šķirne SY FLORIDA ar augstu ražas stabilitāti. Stublājs 15/20 cm augsts, AS 33/35.


Pareizā laikā veikts rudens regulējums ar augu augšanas regulatoru/fungicīdu Toprex deva 0,3 l/ha - mazāk slimību uz vecajām lapām, augšanas centrs noregulēts pareizi, tas palicis tuvu augsnes virskārtai. Šobrīd ieteikums lietot regulātoru/fungicīdu Toprex deva 0,5 l/ha, lai veicinātu sāndzinumu veidošanos, līdz ar to vienmērīgāku ziedēšanu un ierobežotu tādas slimības kā krustziežu sausplankumainību, gaišplankumainību un fomozi. Bākas maisījumā varam pievienot arī mikroelementus.


Ziemas rapša lauks, kur nav izvēlēts pareizs rudens herbicīds. Syngenta ieteikums rudenī pēc sējas pa mitru augsni: Brasan deva 2.0 l/ha.


Šobrīd, lai apkarotu esošās nezāles, izvēlamies kādu no tirgū esošajiem divdīgļlapju herbicīdiem. Savukārt labībai/sārņaugiem iesakām graminicīdu Zetrola deva 0,75 l/ha un vārpatai deva 1 - 1,5 l/ha.

Ziemas kvieši


Ziemas kviešu lauks, priekšplānā redzam citu krāsojumu, ko dod šķirne Edvīns un tālāk (lauka viducī) šķirne Skagen.


Šķirne Edvīns - diezgan brangs, vidēji 3 stiebri. Syngenta ieteikums lietot augu augšanas regulatoru Moduss Start deva 0,3 l/ha vai veidot bākas maisījumu ar hlormekvāta hlorīdu deva 1,2 l un Moduss Start deva 0,2 l/ha.


Šķirne Edvīns, AS 30/31.


Uz vecajām lapām plašs slimību spektrs, vecā miltrasa, pelēkplankumainība, dzeltenplankumainība.


Arī šādas nezāles manāmas jau no rudens.


Vējauza - Avena fatua. Sadīgusi rudenī, pārziemojusi, sāk cerot, ja neierobežosim, būs pamatīga. Šī noteikti nebūs vienīgā, vasaras gaitā dīgs citas. Izvēlamies vējauzai piemērotu herbicīdu, Syngenta iesaka herbicīdu Axial deva 0,8 l/ha. Axial strādās arī uz Parasto rudzusmilgu un Parasto gaiļsāri.


Syngenta E klases īsstiebrainā ziemas kviešu šķirne 'Galerist'. Rudenī lietoti herbicīdi Boxer ar Legacy 500.


Vienam augam 2 - 3 stiebri, AS 30/31.


Syngenta E klases ziemas kviešu šķirne 'Zeppelin'.


Rudenī cerojusi ar 3 stiebriem, AS 29.


Syngenta A klases ziemas kviešu šķirne 'Findus'.